Josef Toufar a my

Docela mě zaskočilo, když jsem dnes sledoval různá média, jak drtivá většina z nich (čest výjimkám!) opomněla vypotit alespoň pár písmenek k historickým událostem okolo výročí umučení čihošťského faráře Josefa.

Neříkám, že se neděly důležité události zasluhující si pozornost, ale určitě jich nebylo tolik, aby zaplnily celé noviny. O webu ani nemluvě, na něm je místa dost. Takhle to vypadá, že pojmy jako Josef Toufar či tzv. Číhošťský zázrak vlastně nic neznamenají a nejsou důležité. Stále mnoho lidí si totiž myslí, že to, co je v novinách a televizi je důležité a je to pravda. A pokud to tam není, tak to nestojí ani za námahu mozkových buněk.

Jsem si skoro jist, že kdyby si dnes někdo dal tu práci a udělal by napříč Českem anketu na toto téma, byl by její výsledek asi hodně špatný. Konfesně založení lidé by věděli, část starších lidí bez víry možná také, ale mladí by nejspíš Toufara v odpovědích teleportovali do divokého středověku. Ale kdyby náhodou někteří zákonodárci uvažovali, že by den umučení Josefa Toufara mohl být státní svátek, všichni by tleskali a přikyvovali by, jak je to správné rozhodnutí.

Je to jen další tristní důkaz, jak přistupujeme k naší historii a vlastně k naší společnosti jako takové. V žádném případě neříkám, že za Toufara tu musí orodovat lidé, kteří nechodí do kostela a kteří tu dobu nepamatují (já naštěstí patřím mezi ně), ale lidé jeho formátu za připomenutí stojí. Ať se to někomu líbí či nikoliv, tací jsou součástí našich dějin a zanechali tu po sobě nějaký odkaz. Československé dějiny mají mnoho lidí, kteří měli podobný osud, jako Toufar a nemluví se tu o nich. Naopak občas probleskne médii zpráva, že někdejší vyšetřovatelé nebo pomahači obludného režimu se v klidu dožili vysokého věku (nebo stále žijí) a čerpají penze z peněz vytvořené kapitalistických systémem. Je to takový paradox, u kterého se některým lidem vaří krev v žilách.

Ale co, zajímá to někoho? Za pár dní o celé záležitosti už zase bude ticho po pěšině. Hlavně po nás nic nechtějte, neberte nám náš klídek a nenuťte nás nad něčím uvažovat.

Zajímají vás další moje články? Navštivte moji stránku http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/.

Autor: Jiří Štefek | středa 24.2.2016 18:35 | karma článku: 18,59 | přečteno: 399x