Jiří Štefek

Sedím v Čapím hnízdě a prostě na vás kálím

24. 03. 2016 10:58:08
Středeční mimořádná schůze sněmovny k Čapímu hnízdu, kterou šéf ANO Andrej Babiš nejdřív vůbec nechtěl, nakonec přece jen přinesla své plody. Někomu se z nich udělalo nevolno a dalším snad otevřely oči.

Pokud by hodnotil odborník na politické PR a marketing chování, postoje a projevy Andreje Babiše k mimořádné schůzi sněmovny o Čapím hnízdě a během jejího konání v období za uplynulý měsíc, musel by se chytit za hlavu. (Samozřejmě tedy takový odborník, který není placen hnutím ANO, protože ten teď musí všude vytrubovat a tvářit se, jak se všechno skvěle povedlo). Takhle si doslova v přímém přenosu silně poničit svoji značku, je opravdu kumšt. Samozřejmě psáno v uvozovkách.

Andrej Babiš schůzi k Čapímu hnízdu nejprve nechtěl. Pak mu asi jeho poradci zanalyzovali, že se vysvětlování asi nevyhne a bylo by lepší přece jen v té sněmovně k tomu říci. Druhou linkou příběhu byly postupné veletoče v odpovědích o vlastnictví farmy. Babiš se nejprve v televizním dokumentu loni na podzim chlubil, že to je nejlepší projekt, který kdy vymyslel, pak se k němu nezná, pak si vzpomene, že to vlastnili nějací právníci a na schůzi sněmovny řekne, že ho tehdy přes anonymní akcie ovládaly jeho děti a bratr jeho partnerky Moniky.

Zda toto prohlášení nazvat lhaním, kličkováním, mlžením a podobnými slovy, ať si každý čtenář dosadí sám. Pravdou však je, že se případ až moc podobá aféře s bytem v podání někdejšího premiéra Stanislava Grosse. Ten taky média a sněmovnu zásoboval různými verzemi příběhu tak dlouho, až se v celé záležitosti řádně vymáchal a odstoupil z funkcí. Babiš je však jiný kalibr a má zjevně větší výdrž. A však za cenu, že zcela poničil kulisy svého hnutí, s nimiž vstupoval do politiky. Jeho řeči o čistotě a transparentnosti už vzaly za své a věřit jim už nemůže snad nikdo soudný. Tedy s výjimkou většiny členů ANO, kteří to mají povinné.

PR-makeři Andreje Babiše se při přípravě jeho řeči moc nepředvedli. Zabalili do ní leccos, útok na Českou televizi a další média (která Babiš nevlastní), až kýčovité vyznání z lásky k rodině a samozřejmě obrovské PR na hnutí ANO a Andreje Babiše samotného. A hlavně hesla, gesta, slogany. Jako na předvolebním shromáždění ANO, akorát v tom nejhloupějším a nejprimitivnějším balení.

Od pravicové opozice se očekával útok. Nicméně i divák, který ani není kovaným příznivcem Petra Fialy, Miroslavy Němcové či Miroslava Kalouska, musel uznat, že jejich argumenty jsou logické. Oni totiž ani nemuseli nic vymýšlet, stačilo jim jen sesbírat, co kde a kdy Babiš i premiér Bohuslav Sobotka v minulosti řekli a zasadit to do dnešní reality. Proto po pár hodinách musel přijít konec. Babiš není ze své podnikatelské praxe zvyklý moc diskutovat a poslouchat kritiku, proto se v závěru schůze poroučel ze své vládní lavice, ostatně totéž udělala drtivá většina jeho kolegů.

Premiér Sobotka už nevěděl jak se při projevech opozice tvářit, proto raději odešel (jak se hned chlubil na Twitteru) položit kytici před belgickou ambasádu. Správně rozpoznal, že za tento projev soustrasti zemi postižené teroristickým útokem ho nikdo kritizovat nebude a proto takto zabil dvě mouchy jednou ranou. Mezitím Babišova dvojka Jaroslav Faltýnek v přímém vstupu do zpráv v ČT opakuje, jak je veřejnoprávní televize proti nim zaměřená (zřejmě další rada od stranického PR oddělení) a že po projevu Babiše jemu a dalším straníkům chodila spousta SMS zpráv a telefonátů od lidí, „kterým se otevřely oči.“ Oči se určitě mnoha lidem otevřely, ale myslím, že ne tak, jak si Babiš a spol. přáli. Schválně by mě zajímal obsah alespoň vzorku těchto povzbudivých zpráv a telefonátů, tedy pokud nějaké skutečně přišly. Mobilní telefon na Babiše a spol. má jen pár vybraných straníků, novinářů či byznysmenů. Protože kdyby toto číslo bylo veřejné, možná by se Babiš dočkal něčeho podobného, jako když před deseti lety zveřejnili pořadatelé trutnovského festivalu číslo na tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

Konec přišel po osmé hodině a byl zcela ve vládní režii. Poslanec Sklenák navrhl přerušit schůzi a vládní většina ji odhalovala. Dle předešlých slov premiéra mohla být opozice ráda, že se vůbec nějaká schůze konala. Přinesla však řadu zajímavých poznatků, pro Andreje Babiše však všechny mají výrazně minusové znaménko.

Zajímají vás další moje články? Navštivte moji stránku http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/.

Autor: Jiří Štefek | karma: 30.69 | přečteno: 944 ×
Poslední články autora