Sociální demokraty čeká tvrdá odtučňovací kúra

4. 04. 2016 14:33:51
Verdikt Městského soudu v Praze zaplatit Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun přišel pro ČSSD v nejméně vhodnou dobu. Nyní se ale ukáže, kdo byl ve straně jen ze zištnosti a kdo to s ČSSD vždy „myslel upřímně“.

Vedení sociální demokracie totiž nejspíš bude muset vedle snahy vyjednat si nový a nemalý bankovní úvěr oslovit i své řadové členy (a sympatizanty) s prosbou o finanční pomoc. A má-li to mít nějaký významnější efekt, budou muset dárci straně věnovat částky minimálně v řádu tisíců korun (a bude jich muset být opravdu hodně). Sociální demokracie má sice něco přes 20 tisíc členů, ale peníze pošle zřejmě jen zlomek straníků. O to větším příkladem by jim pak měli jít oranžoví náčelníci, kteří si jako ministři, poslanci, hejtmani a tak dále vydělávají měsíčně mnohonásobně více, než je průměrná mzda v České republice.

Zaplacení takové rakety způsobí ve financích ČSSD pěknou paseku. Strana bude muset tvrdě šetřit, vyházet nepotřebné analytiky, poradce a jim podobné přechytralé pijavice, prodat nepotřebná auta či budovy. Má-li ale zůstat důvěryhodná a dostát svým závazkům, bude muset hledat zdroje příjmů mezi svými straníky i sympatizanty, ostatně jako to dělala před dvěma lety ODS. A dlužno dodat, že docela úspěšně. České politické dějiny totiž pamatují i strany, které byly na vrcholu a pak je dluhy zahubily. Příkladem budiž jistá Občanská demokratická aliance (ODA), která měla v 90. letech ministry hned v několika vládách a v roce 2007 se sama rozpustila a zůstaly po ní dluhy v řádu desítek milionů korun.

Z politologického hlediska by měli mít zájem na stabilizaci ČSSD (a udržení její existence na významné úrovni) i příznivci pravice a ti, kteří by si o Lidový dům ani kolo neopřeli. Tuzemský stranický systém potřebuje silnou systémovou levicovou stranu, která bude tvořit protiváhu pravici či protestním stranám, a to bez ohledu na současnou výši preferencí. Současný stav tak může těšit maximálně ANO a Andreje Babiše, který by v zemi nejraději vládl sám. Pro něho je sice v tuto dobu ČSSD koaliční partner, ale z dlouhodobého hlediska zároveň i úhlavní nepřítel.

Samotnou kapitolou v této kauze je osoba Miloše Zemana, který se nyní tváří, jakoby se ho to netýkalo. Ačkoliv to byl právě on, kdo s Altnerem podepsal příslušnou smlouvu, teď hází odpovědnost na všechny své nástupce v čele strany. Ale fakt, že je současný prezident v podobných záležitostech poněkud méně statečný a s odvahou je na tom jako pětiletý kluk při stezce odvahy, není zas až takovou novinkou.

Pro ČSSD je ironií osudu, že tato finanční rána přichází v době, kdy startuje kampaň před podzimními volbami do Senátu a krajů. Na nějakou bombastickou kampaň a billboardy oblepenou republiku tak může zapomenout. Naskýtá se jí tak možnost vrátit se ke kořenům. Přestat říhat a mlaskat u plných stolů a vylézt z limuzín mezi prostý lid. S penězi hnutí ANO se ČSSD měřit nemohla a ani nemůže, ale v Česku ale stále žijí lidé, kteří nechtějí stát jako firmu a svůj hlas raději dají pro sociální stát.

Zajímají vás další moje články? Navštivte moji stránku http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/.

Autor: Jiří Štefek | pondělí 4.4.2016 14:33 | karma článku: 25.06 | přečteno: 2203x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 168 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 606 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 134 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1905

Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...