Jiří Štefek

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

28. 04. 2016 15:58:11
Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

Celé setkání bylo dopředu pečlivě zrežírováno a patřičně medializováno. I na farmu nedaleko středočeských Olbramovic si Zeman vedle svého ansámblu přivezl i nějaké to peprné (viděno Hradem moudré) vyjádření k politickému dění. Velice správně tušil, že média ho hned lačně převezmou a bude zase o čem mluvit. A aby to nevypadalo až tak cynicky, vzal s sebou děti z Klokánků (kterým hned Babiš poslal milion korun, ale pro ně každá koruna samozřejmě dobrá!). Pro děti to byl velký zážitek a den si užily, jen jim samozřejmě nemohlo dojít, že cílem této návštěvy bylo úplně něco jiného.

Česká republika se opět velice rychle blíží do období, kdy doslova nevybředne z volebního maratonu. Bude se volit do krajů, Senátu, Poslanecké sněmovny a poté i na Hrad. A na české politické šachovnici jsou Zeman i Babiš významní hráči, kteří se čím dál více potřebují a zjišťují, jak si mohou vzájemně posloužit. Vzájemný vztah těchto dvou mužů ještě před pár lety měl k idylce daleko. Stačí jen vyhledat v archivech novin či televize peprné odsudky, které na sebe tito politici hojně metali. Ale vidíte, stačí, aby uběhla nějaká doba a oba vyměnili své názory a postoje jako ušpiněné ponožky. To je politika, v níž účel světí prostředky a někdo má holt silnější žaludek než obyčejní smrtelníci.

Výsledky podobných okázalých kamarádských návštěv se mohou projevit na budoucím rozložení politických sil v zemi. Na nich se utužují vazby a spolurozhoduje se, kdo bude jednou premiér či prezident. Zvrátit by to mohl jen „nečekaný“ výsledek příslušných voleb, v němž by lidé odmítli tento styl politiky a dali hlas jiným silám či kandidátům. Ale to už je téma na jiné zamyšlení. Za něj ale stojí skutečnost, že kolem Čapího hnízda bylo v posledních týdnech nebývale živo v souvislosti s (nejspíš sporným) poskytnutím padesátimilionové dotace a co její návštěvou chtěl Miloš Zeman svým plebejským poddaným naznačit. To ale ať si každý čtenář rozhodne sám.

Zajímají vás další moje glosy nebo zpravodajské texty? Navštivte moje stránky:
http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/

Autor: Jiří Štefek | karma: 30.60 | přečteno: 776 ×
Poslední články autora