Jak se stát lumpem za pár minut? Neplatit 30 korun u lékaře.

3. 03. 2009 16:43:40
Třicetikorunový poplatek a revolta proti němu vyhrála ČSSD oboje podzimní volby. Noví vládci třinácti krajů se pak postarali, aby toto dítko ex-ministra zdravotnictví Julínka bylo alespoň v krajských nemocnicích a lékařských zařízeních zprovozeno ze světa. Vědomě tak obešli zákon i Ústavu a stejně s nimi všichni, kteří za sebe nechají poplatky platit a zákon je od toho výslovně neosvobozuje. Je to lumpárna a jak potom nazvat lidi, kteří se této praxe účastní, je otázka jednoduchá i pro pětileté dítě.

Znakem každého moderního a demokratického státu je vymahatelnost práva a dodržování zákonů. A jedním takovým je, že se ve zdravotnických zařízeních například hradí 30 korun jako regulační poplatek za návštěvu u lékaře. Tento zákon platí a co víc, potvrdil ho i Ústavní soud v Brně, takže považujeme-li se za slušné lidi, kteří ctí zákon a dodržují jej, měli bychom platit, a to bez řečí a jakýchkoliv jiných výmluv, byť mnohé mohou mít reálný či racionální základ. Určitě tento článek čtou lidé, kterým se už teď přitom vaří krev v žilách, ale toto je prosté konstatování faktu. To jsem si nevymyslel.

V ústavním pořádku České republiky je jasně deklarováno, že centrum (tedy stát) je nadřazen menším správním celkům (krajům, obcím) a že má pravomoc zasahovat do jejich rozhodování, je-li v kolizi s politikou centrální vlády. Nikoliv však naopak! Kraje sice mají zákonodárnou aktivitu, ale vládě diktovat nemohou! A to se děje právě na příkladě poplatků. Jedna věc je, že ČSSD nalákala lidi k urnám na slib, který je defacto porušením zákona či přestupkem. A nic na tom nemění skutečnost, že socialisté volby vyhráli a v nově konstituovaných radách tento svůj volební hit prosadili. Podle výkladu zákona i v krajích stále platí zákony centrální a ty jsou nadřazeny rozhodnutím krajů. Takže neplacení poplatků v nemocnicích je přestupek a ten by měl být postižen podle zákona. A to, že hejtman, poslanec a příjemce 100 tisíc za pohlavek v jedné osobě David Rath si myslí opak, je výrazem jeho neúcty k právu a jeho vymáhání. Nejhorší je to, že on k tomuto kroku navádí ostatní své spolustraníky, ale i prosté lidi.

Aby bylo jasno, tady v tuto chvíli vůbec neřešíme, jestli je dobrá ODS nebo ČSSD, jestli placení poplatků je dobré nebo špatné. Tady jde o to, že to je zákon a ten je třeba dodržovat. Až vyhraje ČSSD příští volby, tak může poplatky klidně zrušit, ale do té doby se musí platit. Brzy začne platit novela, která osvobozuje od placení děti do 18 let a snižuje na polovinu výdajové limity za léky u seniorů i dětí, takže se počet osob, které nebudou platit zvýší. Ale o ostatních tu není ani slovo.

ČSSD se často rádá ohání kritikou svých oponentů, kteří podle ní snižují kvalitu demokracie. Přitom vyzývaní k obcházení zákona přitom paradoxně není nic jiného. A může tu skoro vzniknout nebezpečný precedent, že strana, která je zrovna v opozici se rozhodne, že se jí prostě zákony nelíbí, tak je bude bojkotovat a k tomu někoho navádět. Příklad z minula: když ČSSD v minulé vládě společně s opoziční KSČM (proti vůli menších koaličních partnerů, Senátu, prezidenta republiky i profesních svazů) prosadila naprosto nepružný Zákoník práce, ostatní sice protestovali, ale nepadlo ani slovo, že by ho nedodrželi. A pokud by se k něčemu odhodlali, to by byl oranžovo-rudý povyk!!

Říká se, že každý národ má vládu, jakou si zaslouží. V poslední volbách lidé řekli, že tu bude vláda taková a tato vláda realizuje svůj program. A co prosadí, to prosadí a to všichni musí respektovat. Až se k moci dostane současná opozice, tak vše může zrušit a z lumpů, pardon neplatičů se zase stanou slušní lidé. Ale bude tu alespoň vidět, co jsou mnozí zač.

Autor: Jiří Štefek | úterý 3.3.2009 16:43 | karma článku: 37.56 | přečteno: 2277x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 134 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1905

Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...