Povídání o spořivém Slávkovi a ČSSD, která o potřebných jen mluví

2. 07. 2009 11:55:17
Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je nejpopulárnějším politikem v zemi. Už dlouho. Nicméně ani to ho neochránilo před zájmem médií a veřejnosti po tom, aby jim řekl, kde vzal na svůj pražský byt. Nejprve se trošku holoubek kroutil, ale pak přiznal barvu. Na nákup bydlení použil i nezdanitelné příjmy, které jako ústavní činitel už hezkou řádku let pobírá. S upřímností sobě vlastní ještě přiznal, že jako ministr financí prakticky žádné výdaje neměl a že po odchodu z ministerstva do významné funkce ve sněmovně si platově taky nepohoršil a bere více než 100 tisíc čistého měsíčně.

Tohle, prosím pěkně, řekne čelný sociální demokrat. Tedy člen strany, která verbálně brojí proti bohatým a která bez okolků přiznává, že se nebojí vsadit na lidskou závist jako volební tahák. A ejhle, najednou se bumerank vrací!

Mně nevadí, kolik bere Sobotka, do té míry, protože je jasné, že je jeho plat dán zákonem. A vím, že on není jediný, protože takhle si pakují kapsy poslanci i dalších stran, tedy i občanští demokraté či komunisté. A dělají to ve vší tichosti a určitě se tam děje mnoho různých fíglů, které raději nikdo nezjisšťuje, protože by asi pak mnoho lidí dostalo infarkt a na Nuseláku by musel být pořadník.

Ale zpátky k Sobotkovi. Ten má tu smůlu, že byl vytažen z klobouku jako králík právě on. Na druhou stranu je to politik královsky placen z eráru (tedy z našich daní), tak by neměl ani ceknout. A nebo jestli se mu to nelíbí, vždyť ho v politice nikdo nedrží a může jít své dovednosti uplatnit jinam. Na jeho místo by sice nastoupil někdo jiný, který by si chtěl taky trochu přilepšit, ale bohužel toto je česká politická realita, kdy se do politiky chodí jen zbohatnout. A ideje? Co to je? Důležitější je přece moc a plné koryto šlupek, pardon peněz.

Lapený Bohuslav Sobotka hned kajícně slibuje, že po volbách předloží zákon, který změní či upraví platy politiků. Že se jim zdaní i tyto náhrady a nebudou mít MHD zadarmo. Hezký vtip. Copak si myslíte, že pro tento svůj "úlet" najde stovku dalších bláznů? Vždyť nápady osekat platy politiků tu už byly a vždycky jaksi vyšuměly. Čas od času se pak média ptají, kolik že to ti poslanci ve skutečnosti berou čistého. A nedávno se jim lapil do sítě další sociální demokrat, jakýsi Tejc (řadový poslanec, jehož známost končí za hranicemi Malé Strany), který s upřímností sociálním demokratům vlastní (hezké, že?) doložil, že i on s různými náhradami bere stovku čistého měsíčně.

Karel Schwarzenberg nedávno prohlásil, že problémem tuzemské ČSSD je, že v ní nejsou žádní sociální demokrati. Třeba nemusí mít knížepán tak plně pravdu, nicméně většina šéfů a poslanců této strany mají opravdu k rovnostářskému pojetí svého života daleko. Paroubek chodí do luxusních restaurací na Malé Straně, Rath sedí na dvou židlích a teď do toho tohle se Sobotkou a předtím i Tejcem. Docela by mě zajímalo, jak se s tím ČSSD vyrovná ve své kampani před podzimními volbami. A hlavně chci vidět, kolik lidí na to nachytá. Vždyť to je do očí bijící: socialisté slibují bič na bohaté a všechno všem a přitom sami svým životním stylem a příjmy patří právě mezi tu skupinu, kterou chtějí potrestat.

Bohuslavu Sobotkovi je potřeba dát za pravdu v tom, že s platy politik je potřeba něco udělat. A to nejen kvůli tomu, že právě jeho takhle odchytli a on se snaží to rychle odčinit. Vysoké a neprůhledné platy poslanců jsou v dnešní době krize trošku výsměchem lidem do obličeje. Proto by se měly snížit, ostatně Paroubek volal po snížení odměn manažerů státních nebo polostátních firem. Vždyť Poslanecká sněmovna nebo Senát je vlastně také taková státní firma. Jen s tím rozdílem, že ta na svůj provoz a platy svých lidí bude mít vždycky. Protože ví, že to za ni zaplatí někdo jiný a ten nebude mít volbu, stát mu to prostě sebere a tečka! To je ten vtip, i když, uznávám, že ne moc vtipný.

Autor: Jiří Štefek | čtvrtek 2.7.2009 11:55 | karma článku: 33.63 | přečteno: 1608x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 82 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 178 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.34 | Přečteno: 588 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 134 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1905

Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...