Jiří Štefek

I ty můžeš vykrmit si svoji banku

26. 02. 2016 16:39:14
V těchto dnech zveřejňují tuzemské banky zprávy o svém hospodaření za loňský rok. Fanfáry hrají a bankéři se usmívají. Bodejť by ne, čisté zisky bank se počítají v řádech miliard korun.

Proti tomu, že banky (ale i další jiné firmy) vytvářejí zisk, nic nemám. Ostatně tvorba zisku je jedním z hlavních cílů podnikání, jedním ze stavebních kamenů kapitalismu.

Ale není zisk jako zisk. Stejně jako si pekař vydělává pečením chleba a automobilka generuje zisk výrobou aut, banka by si měla primárně vydělávat půjčováním peněz. Slovní spojení „by měla“ jsem použil záměrně. Při detailnějším pohledu do finančních výsledků totiž vedle položky „úrokové výnosy“ na vás vybafne položka „čisté výnosy z poplatků a provizí“. A sumy v ní nejsou žádné drobné. Například u největších tuzemských bank se počítají v řádu mnoha miliard korun, a když zisk z poplatků postavíte vedle celkového čistého zisku dané banky, začne se ve vás vařit krev. Velký (možná i klíčový) podíl z celkového zisku plyne právě z těchto provizí a poplatků.

A platíte za kdeco: že vám na účet přijde výplata, že vám vyřídí trvalé příkazy, vede vám internetové bankovnictví, kontokorent, že vám zpracuje měsíční výpis... a tak dále. Skoro se už divím, že lidem nezpoplatní, že každé ráno vyjde slunce, tráva je zelená a kráva dává mléko.

Samozřejmě neplatí to u všech bank, ale drtivá většina lidí je zatím u těch, které si v tomto holení oveček doslova libují. My Češi jsme hodně konzervativní, banku měníme neradi, a že nás dojí jako obecní kravku nám je srdečně jedno. Nejhorší je, že na západ od našich hranic by si to nikdo v takové míře a s takovou dávkou cynismu nedovolil. Proto jsou tuzemské banky u svých zahraničních matek (vlastníků) tak ceněné, snáší jim tady zlaté vejce, které se při výplatě dividend celé odkutálí tu do Rakouska, tu do Francie, do Belgie a tak dále.

Ve stejném duchu se nese úroková politika bank. Úroky z vkladů jsou defacto nulové, něco málo vám dají z termínovaných vkladů či spořicích účtů. Ale hned páni bankéři vymyslí, nějakou kulišárnu, jak vám od tohoto nepatrného výnosu pomoci. Určitě se najde nějaký poplatek, třeba za zpracování, vedení a tak dále, fantazii se meze nekladou. Ale na druhou stranu, když si chcete peníze půjčit vy, požadované úroky se už pohybují zcela jinde, poplatky už čekají jako další v řadě až vás obejmou. Zadarmo přece ani kuře nehrabe. „Nejlepší“ na tom je, že většina bank už se snaží celý svůj byznys řídit tak, aby lidé chodili na pobočku co nejméně (a platili co nejvíce). Jednoduše řečeno: Nerušte, nebo vám to rušení taky naúčtujeme.

Zajímá vás, kolik loni vydělaly tuzemské banky a poplatcích? Navštivte můj web: http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/news/miliardova-poplatkova-masina-ceskych-bank-se-loni-zadrhla/

Autor: Jiří Štefek | karma: 22.43 | přečteno: 542 ×
Poslední články autora