Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gabriela Koukalová dala Čechům lekci z demokracie

Biatlonistka Gabriela Koukalová (ještě včera ráno Soukalová) toho za poslední dny stihla opravdu hodně. Vdát se, zvítězit v anketě Biatlonista roku a pořádně rozezlít příznivce Miloše Zemana. Za vše si zaslouží palec nahoru.

O tom, že Gabriela (tehdy ještě Soukalová) v anketě mezi českými biatlonisty zvítězí, nepochyboval asi nikdo. Způsob, jakým zvládla letošní sezónu, byl fenomenální a i za poslední léta najdeme jen málokoho, kdo by s ní snesl srovnání. Oznámení o její svatbě přišlo pro drtivou většinu veřejnosti jako blesk z čistého nebe. K tomu kroku se sluší popřát hodně štěstí (a brzy v kočárku i nějakého budoucího sportovce) a rovněž uznat, že oba mladí novomanželé mají kolem sebe lidi, na které se mohou spolehnout. Ačkoliv prý svatbu připravovali delší dobu a o jejich plánu vědělo pár desítek lidí a podařilo se toto tajemství udržet pod pokličkou. V zemi, kde se všude všechno všemi a hned vykecá, je to husarský kousek.

To však není vše. Jen den před svatbou odpovídala Gabriela Soukalová na dotazy čtenářů iDnes.cz na videochatu. Největší rozruch způsobila její odpověď, že by odmítla případné pozvání na Hrad, protože prezident by měl být slušný a férový člověk, který si váží ostatních a Miloš Zeman tuto její představu nesplňuje. To, co následovalo, se dalo očekávat a opět se v plné nahotě ukázalo, že nemálo prezidentových příznivců má velký problém s jedním ze základních kamenů demokracie, kterým je právo svobodně vyjádřit svůj názor. Mezi prvními se ozval Zemanův mluvčí Ovčáček (který to má defacto jako Zemanovy oči, uši i ruce v popisu práce) a pak i řada těch, kteří toho za svůj život dokázali zřejmě méně, ale o to více toho nažvanili v hospodě u piva nebo doma u nováckých telenovel.

Abychom si rozlišili pojmy a dojmy. Gabriely Soukalové se čtenář zeptal na její názor, ona ho bez vytáček řekla. Měla na to právo stejně jako ho má kdokoliv jiný. Pro média se z toho stala velice laciná kořist, protože mají v popisu práce hledat a vyhrocovat kontroverze, dále už pak kauza žila svým životem. Je dost dobře možné, že svým vyjádřením ztratila Gabriela (nyní již) Koukalová pár svých sportovních fanoušků, ale u řady lidí naopak stoupla tím, že je odvážná a statečná a nebojí se se svým názorem prezentovat veřejně (kdo z jejich webových kritiků to takto umí?). T.G. Masaryk říkával, že svobodný člověk by se neměl krčit před žádnou autoritou a slavná biatlonistka ukázala, že je opravdu svobodný a k sobě poctivý člověk. A až příští rok zase někde zapomene hůlky nebo přiběhne na start na poslední chvíli, dokreslí to jen její obrázek rozpustilé, ale sympatické bojovnice.

V některých diskusních příspěvcích opakovaně zaznívala věta, co si to ta Soukalová dovoluje kritizovat prezidenta, kterého si zvolila většina Čechů. Ona to úplně tak není pravda. Zeman sice vyhrál ve druhém kole přímé volby se ziskem necelých 55 procent hlasů. Volit ale přišlo jen 61 procent oprávněných voličů. Se ziskem 2,717 milionů hlasů tak Zeman měl podporu 30 procent veškerých oprávněných voličů a zhruba každého čtvrtého občana České republiky. Takže žádná většina národa!

Je mně stále záhadou, proč jakýkoliv nesouhlas (nebo byť jen náznak) s Milošem Zemanem a jeho pojetím prezidentského úřadu vyvolává až hysterické reakce jeho sympatizantů a věrné klaky. Až si pár z těchto pravověrných zase jednou Zeman nebo jeho kancléř z Moravy pozve za peníze daňových poplatníků zadních vchodem na Hrad, měla by jim hlava tohoto státu vysvětlit, co to je demokracie a že každý (pokud neporušuje zákony této země) si může říkat co chce. Cokoliv si tak může říkat Gabriela Koukalová, která nám tak dala názornou lekci demokracie.

Zajímají vás další moje glosy nebo zpravodajské texty? Navštivte moje stránky:
http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/

Autor: Jiří Štefek | sobota 14.5.2016 14:36 | karma článku: 48,02 | přečteno: 28717x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

28.4.2016 v 15:58 | Karma: 30,60 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Václav Klaus se nudí. A tak udílí ODS knížecí rady

Bývalý prezident Václav Klaus se už před osmi lety vzdal funkce četného předsedy ODS. Před posledními sněmovními volbami dokonce vyhlásil, že tuto stranu volit nebude. Přesto mu stále nedá spát a i po letech jí udílí knížecí rady.

26.4.2016 v 12:32 | Karma: 21,41 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

20.4.2016 v 13:23 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Vládne kus žvance světu aneb zavřít supermarkety o svátcích či nikoliv?

Vzrušená veřejná debata kolem zákona omezujícího prodejní dobu v obchodech nad 200 metrů o svátcích dokládá, jak jsme „moudří“ většinou jen tehdy, když nám jde o kus žvance a plnou lednici.

14.4.2016 v 13:01 | Karma: 26,88 | Přečteno: 3035x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Já mám poslanecké náhrady. Ty drž zobák a makej

To se může stát jen v Kocourkově a u nás. Soud rozhodl, že sněmovna musí doplatit exposlanci Rathovi náhrady za dobu, kterou strávil ve vazbě. Přitom - bez ohledu na Rathovu kauzu - systém náhrad brnká lidem na nervy už řadu let.

6.4.2016 v 17:45 | Karma: 36,73 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik