Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kolacos

20. 1. 2008 19:25
za dalsi predstava ze se tim zlepsi studijni podminky

na VS je hodne naivni a naprosto koresponduje s predstavou ze 30 poplatek u lekare zlepsi lekarske sluzby;-D;-D ze si to nekdo mysli je vic nez smesne a mel by se stydet a ne verejne psat blog s takovymi nesmysly

0 0
možnosti
K

kolacos

20. 1. 2008 19:18
ano a opet jeden co uz ma VS za sebou

a ted je chytrej, jsem pro placeni ale v pripade ze rekneme ano budete platit ale skolne zaplati vsichni VS nazpet az do napr 1950 a pak by se teprve videlo kdo opravdu je pro skolne a kdo neni , lehce se to blaboli kdyz uz se to cloveka jaksi netyka;-)R^ ano a skola uz ted stoji tisice mesicne no a k tomu pridat jeste skolne ?? likvidace spousty studentu, tenhle tipek si to predstavuje jako hurvinek valku nebo coR^mame polivicni pocet VS oproti OECD a do toho zavedeme skolne ;-Dno to muze udelat jenom blbec

0 0
možnosti

Zdenk

20. 1. 2008 18:04
NEPLATIT

Vážený pane, to že vzdělání máme v podstatě zadarmo je výdobytek na které jiné země stěží dosáhnou a věřím, že nám jej i závidí. Nevidím rozumný důvod jej rušit. Vaše všemocná ruka trhu opravdu nevyřeší vše, uvědomte si, že jsou i jiné obory než ekonomie či IT, kde se zas tolik peněz nevydělá a návratnost půjčky na vzdělání je tak velice sporná. Ale pokud si chcete za vzdělání platit, již nyní tuto možnost máte, nám ostatním tuto šanci prosím neberte, není v tom žádný socialismus ani komunismus, ale stojí za tím určité privilegium moderní společnosti (pokud ovšem pro vás moderní společnost představuje plazmovou televizi a služební automobil, pak neni co řešit). Jen tiše doufám, že se nepropadneme do středověku nebo na úroveň zaostalých zemí. Pokud moje daně nepůjdou na školství (a bude se za něj platit), pak už opravdu nevím jaký užitek z nich budu mít.

0 0
možnosti
VX

Diskutervas

20. 1. 2008 17:57
S názorem autora nesouhlasím

Pravice často argumentuje tím, že studuje jen asi 8% dětí z dělnických rodin a že tedy současný systém vytváří bariéru. Ale je třeba si uvědomit, že každý nemá zájem studovat vysokou školu a nemá na to talent. Myslím si, že v současné době se vysokoškolské studium dá ufinancovat - s využitím různých studentských slev, s podporou rodičů a eventuálně i s nějakými brigádami. Samozřejmě, pokud chce člověk chodit každý den do hospody, tak se mu to dost prodraží. Já jsem dostudoval relativně nedávno regionální univerzitu a mé náklady týkající se studia - ubytování, či dojíždění, MHD, strava, skripta činily tak okolo 2500 Kč měsíčně (skripta si nekupujete každý měsíc, je možnost si něco vypůjčit). Zastánci školného argumentují půjčkami či stipendiy. Ale myslím si, že ta stipendia by dostalo jen malé % těch nejchudších. A splácení půjček v době, kdy si člověk zařizuje vlastní bydlení, zakládá rodinu, to opravdu není to pravé ořechové. 

0 0
možnosti
VX

Diskutervas

20. 1. 2008 17:58
Re: S názorem autora nesouhlasím

A školné by určitě nebylo 10000 Kč ročně, ale minimálně 30000 Kč, a to na těch nejlacinějších univerzitách. A člověk nemá jistotu, že sežene dobře placené zaměstnání, obvykle trvá roky, než se propracuje na nějakou vedoucí, a tedy nadprůměrně placenou funkci. Určitě by školství pomohla větší propojenost s praxí a finanční spoluúčast podnikové sféry. Ale zavedení školného by vytvořilo bariéru, i psychologickou. Lidé by nešli studovat, protože by se báli se zadlužit. Jestli zvýšení nákladů studia o statisíce (zavedením školného) byť s částečnou kompenzací stipendiy, je zlepšením dostupnosti studovat, tak v tom případě jsem Claudia Schifferová (ve skutečnosti jsem nepříliš pohledný, ale prý charismatický muž).:-)

0 0
možnosti
M

datlik5

20. 1. 2008 17:47
skvělý vstup do života

student si vezme půjčku,aby tedy mohl vystudovat,když  se po šesti letech dopracuje k diplomu,tak místo toho aby si mohl začít budovat zázemí,bude makat,aby tu zatracenou půjčku mohl splatit.Nástupní platy jsou velice nízké,takže než vše splatí je mu cca30 a výš.Pak si teprve může začít vydělávat na byt a třeba začít plánovat založení rodiny.Ale tipla bych si,že jen velkým nedopatřením by měl víc než jedno dítě.

0 0
možnosti

Stará kára

20. 1. 2008 18:01
Re: skvělý vstup do života

Jistě, student se nemůže zadlužit. tak se raději zadlužíme všichni (není pravda, že stát dluhy nesplácí - o úrocích nemluvě). Už dnes dělají úroky odhadem 45 ÷ 50 mld. Kč.

0 0
možnosti

Hardubej

20. 1. 2008 17:29
Prosím

poplatky za vysokoškolské studium se mělo už dávno uplatnit pro VŠECHNY ZAHRANIČNÍ STUDENTY už dávno. Nemohu absolutně pochopit, proč mám dotovat slovenským vysokoškolákům studium, menzu a hotely??? Slováků je tu min. 30 tisíc KRÁT 12 tisíc min.náklady, statistiky mluví o 15 tis Kč měsíčně, to činí za 1 měsíc 360 milionů KRÁT 12 měsíců == 4 miliardy za 1 rok??? Nechápu, proč Pražáci tak ustupují nárokům našeho východního bratra, to se soudruh FICO může připravovat na přechod na EURO, opět za české peníze!!!

0 0
možnosti

Stará kára

20. 1. 2008 17:43
Re: Prosím

Asi jste nepostřehl, že jsme v EU. Všichni studenti EU musí studovat za stejných podmínek (no, naši studenti holt musí v zahraničí platit stejné studijní poplatky, jako místní; třeba by pak i oni měli ty zvýhodněné dlouhodobé půjčky na studium).

0 0
možnosti

outsider

20. 1. 2008 17:22
Jan Švejnar o školnem na iDnes

Souhlasíte s placením školného na vysokých školách?

ANO Vysokoškolské vzdělání je investice, která má vysokou návratnost. Není třeba, aby ji dotovali ostatní daňoví poplatníci. Je však potřeba zajistit, aby v této oblasti fungoval kapitálový trh a studenti si mohli na školné vypůjčit.

Rozhovor před deseti lety

http://zpravy.idnes.cz/co-takhle-nazev-czechlands-zaznelo-od-svejnara-fqs-/domaci.asp?c=A080117_120822_domaci_adb

0 0
možnosti

Ava

20. 1. 2008 17:28
Re: Jan Švejnar o školnem na iDnes

Jj, Američan Švejnar má o našich podmínkách dokonalý přehled a ví co je možné...:-P

0 0
možnosti

CZE.K

20. 1. 2008 17:21
Mno.....

Ahoj, nemůžu říci, že s článkem nesouhlasím. Je mi jasné, že školné nic nevyřeší, ale dle mého je to trochu zbytečné zesložitění už tak složitého systému.

 Je mi jasné, že studenty i stát stojí výuka spousty peněz, problém však vidím v něčem jiném. Zkuste počítat se mnou;

Při studiu mám 4 pracovní místa (brigády) (opravdu zvládám...): Z každé brigády cca 1000 - 2000 /měsíc (nemohu se v práci zdržovat věčně, když studuji...). To je 4000 - 8000. Za měsíc. To není špatná částka, že... ale 500/týden strava tj. 2000 za měsíc, knihy, knihovna, skriptárna, skripta... v průměru 500 za měsíc, dá se oželit. Nájem 3500, tj. 6000 v součtu (náklady), k tomu za rok 2000 za lítačku, tj. řekněme 150 za měsíc, to se dá taktéž oželit, pak máme Nějaké poplatky za mobil (při výkumu se musí často někam volat, takže měsíční účet minimálně 500), inu je to necelých 7000 za měsíc. Nepočítám elektřinu, plyn, vodu. A teď do toho ještě školné 10k/rok? :-) Hehe... a budu si snad hledat pátou brigádu? :-D

Ahoj.

0 0
možnosti

Stará kára

20. 1. 2008 17:46
Re: Mno.....

1. Vy jste sirotek?

2. Již se opakuji: Podmínkou (blogaře i politiků) je, že na školné budou dohodnuty zvýhodněné půjčky se zárukou státu. Platit budete až poté, co vám studium začne vynášet.

0 0
možnosti

vaca

20. 1. 2008 17:03
Když ptáčka lapají...

Jsem externí vysokoškolský pedagog, takže trochu vím, o čem píšu. Podle mého mínění školné nevyřeší vůbec nic. Především si musíme uvědomit to základní - studenti, kteří jsou ochotní zaplatit  10 000,- nezaplatí vůbec nic. Zaplatí to jejich rodiče, to v případě těch majetných. Ti ostatní budou místo studia shánět výdělky - už dnes je takových studentů na vysokých školách nejméně třetina. A zkvalitnění výuky?  To je úplný nesmysl - souvisí to se zkvalitněním pedagogického sboru, do něhož skutečně kvalitní odborníky za nynější platy (třeba i o něco zvýšené) nikdo nenaláká. Takže podle mého mínění půjdou prostředky ze školného na zalepování děr v rozpočtu, který se sice nezačne nominálně snižovat, ale jeho stagnace pomocí inflace udělá totéž.

Jsem pro školné v jediném případě - kdy si student vlastní vinou (= neplněním úkolů) prodlužuje dobu studia. Veškerá opakování nechť zaplatí v plné výši.

0 0
možnosti

Stará kára

20. 1. 2008 17:58
Re: Když ptáčka lapají...

1. Jste pro zvýšení počtu vysokoškoláků? Pokud ano, o kolik jste si ochoten nechat zvýšit dně (přímé či nepřímé) - on si stát penízky netiskne, víme.

2. Přehlížíte jeden, vždy současně s návrhem na školné vznesený předpoklad: vyjednání zvýhodněných, státem garantovaných půjček. Takže nic nezaplatí rodiče.

3. V případě půjček neargumentujte prosím zadlužením strudentů. Jiným možným řešením je jen zadlužení nás všech.

4. Zvýšení platů pedagogů - no prosím, ale kde na to chcete vzít. Mají-li studenti 30 hodin přednášek a seminářů v průměru á 40÷50 lidí (po tisíci Kč), zaplatilo by se pedagogůmze školného za hodinu přednášky (120 hodin měsíčně) o cca 250 až 310 Kč víc (započteny platby zaměstnavatele). Nevím jaký je úvazek, ale opravdu by to byl malé přidání. Pokud jste si to předtím, než jste argumetoval nespočítal, nevidím důvod zvyšovat VŠ pedagogům plat.

0 0
možnosti

Školák

20. 1. 2008 16:49
Já jen doufám

že ti co horují za školné a mají sami už dostudováno budou také tak horlivě bojovat za dodatečnou úhradu školného všech co si dosud užívali bezplatného školství, kterým zase druzí přispívali na jejich tituly. Nebo si snad autor blogu platil za studium, nebo měl sponzory v podobě rodičů? Demagogie o nějaké motivaci to je už úplně mimo mísu. Takto budou mít většinou tituly jen ti co si je v podstatě koupí (nebo jejich rodiče), ale rozhodně ne talentovaní pro které to bude zátěž. A málokdo chce ve 20-ti letech pokud nemá sponzory vstupovat do života zadlužený kvůli škole. Raději na školu ani nepůjdou i když je již teď v technických oborech nedostatek kvalitních absolventů. Nebo místo aby se soustředili na studium budou lítat po brigádách nejen aby zaplatili současné výdaje ale navíc školné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik