Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Tonda

20. 1. 2008 16:27
Hlavně, že vy jste si platil školné, co?

Budiž Vám omluvou, za to, co píšete, že jste jen teoretik. Kdyby se platilo školné na VŠ, nic by se nezměnilo. Peníze by opět tekly do státního rozpočtu, úředníci by z nich dále platili předražené vládní zakázky a úroveň škol by zůstala stejná.   Díkybohu, že lidé jako jste Vy jen píšou blogy a nesedí někde ve vlivných pozicích.

0 0
možnosti

Školák

20. 1. 2008 16:51
Re: Hlavně, že vy jste si platil školné, co?

R^

0 0
možnosti

Ava

20. 1. 2008 16:22
Proč školné?

Bojím se, aby to potom nedopadlo stejně, jako se zavedením poplatků u lékaře - ona totiž šedivý je teorie a zelený je strom života. Problémy se začnou objevovat až po zavedení do praxe, řešit se budou za pochodu a nikdo nezaručí, že uspokojivě.

Stačí si uvědomit, jaký důsledek má školné na soukromých vysokých školách.

A to ani nemluvím o často citované praxi v západním světě - já osobně vím o několika jedincích amerického občanství, kteří přes hojně opěvované možnosti US vzdělávacího systému nebyli schopni vystudovat a to ne proto, že by na to intelektuálně nestačili.

Abychom se nedivili.

0 0
možnosti
JN

honzajaka

20. 1. 2008 16:15
On

je trochu problém spíš v našich bankách, kdo dá úvěr studentovi z chudší rodiny? Pokud dostane úver každý kdo přijde se státní garancí v momentě je tady tunel 

0 0
možnosti

Ava

20. 1. 2008 16:25
Re: On

Tomu říkám argument. Investice do studenta - existuje snad něco nejistějšího? Nevím nevím, která banka by do toho byla ochotna jít...

0 0
možnosti
TJ

vioš

20. 1. 2008 16:12
školné je silně demotivující

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že školné  je silně demotivující faktor  při studování. Jestliže musíte hned na úvod roku vysolit 40 000 Kč čistého školného, tak si  opravdu rozmyslíte jestli na nějakou VŠ  půjdete. Většina mých bývalých spolužáků  jen díky tomu skončila nebo  tam nemohli jít , i když chtěli. Na  veřejných VŠ  cena nebude tak vysoká, ale i tak  mě školné jako  motivace k  učení přijde úplně směšná.

0 0
možnosti

marek

20. 1. 2008 15:41
teorie x realita

Vaše úvahy bohužel jsou pouze teoretické. V praxi to totiž často funguje úplně naopak. Podívejte se na soukromé školy. Myslíte si že jsou na tom mnohem líp než ty státní? A to jak z hledsika finančního tak i úrovně studentů a absolventů? Bohužel je to úplně naopak. Většině studentů to stejnak zaplatí rodiče a ti studenti kteří se budou chtít flákat se budou flákat i se školným a ti studenti kteří chtěji studovat budou studovat i bez školného. Motivace zavedením školného se projeví u pár procent studentů. Zároveň nikdo neřekl co se bude dělat s penězmi vybranými na školném. Jak je v čechách zvykem tak jen byrokracie spolyká půlku vybraných peněz a druhá půlka se vytuneluje... No čekají nás hezké časy

PS: Hodně lidí srovnává naši situaci se situací v Anglii. Proč ale nikdo neřekne ze zastánců školného neřekne, že po zavedení školného v británii se mezi studenty několikanásobně zvedla nabídka prostituce aby si byli schopni na školu vydělat. Takové chceme mít studenty?

0 0
možnosti
P

Petra.D.

20. 1. 2008 15:40
má to dvě strany

S vaším názorem v mnohém souhlasím, ale v mnohém se rozcházíme.Pokud by mi někdo zaručil, že když budu platit školné a tím se mi dostane větší kvalita výuky, atd. nebudu proti,o tom ale pochybuji.Věřte tomu,že studenti,kteří bydlí na kolejích vědí moc dobře, jaká je hodnota peněz.Od rodičů dostanu na měsíc určitý peníz a musím s tím prostě vyjít-při každém nákupu sleduji ceny a dost si rozmýšlím co si koupím a co ne.Na brigádách si přividělává téměř každý student a to se často projevuje např. v účasti na přednáškách, na které chodí ani ne třetina studentů,protože ostatní jsou v práci - aby si mohli dovolit studovat a studia dokončit. Děti z chudších rodin obvzláště. Jejich rodiče si uvědomují, jak důležité je vzdělání, protose často dostávají do finanční krize, protože svým dětem studium odepřím rozhodně nechtějí. Pokud by se zavedlo školné, finančně už by to prostě neutáhli. Ale chápu, že vy jako manažer, který vydělává určitě velké peníze se na tuto otázku díváte také trochu jinak...

0 0
možnosti
P

Petra.D.

20. 1. 2008 15:42
Re: má to dvě strany

omluva za hrubku - přivydělává...

0 0
možnosti

outsider

20. 1. 2008 15:38
o poplatcích

Pane Štefek, pokud Vás tohle téma zajímá podrobněji, podívejte se na:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-havel.php?itemid=2385

Pod článkem stínového ministra školství J.Havla se tam rozpoutala zajímavá a dlouhá (až zdlouhavá :-() diskuse se spoustou rozumných argumentů pro i proti. Musíte jen přeskočit úvodní modrooranžové hašteření.

0 0
možnosti

Anonym

20. 1. 2008 15:35
Samozřejmě

Nejzasvěcenější jsou vždycky ti, kterých se to netýká...

0 0
možnosti

Školák

20. 1. 2008 16:51
Re: Samozřejmě

R^

0 0
možnosti

Jarda

20. 1. 2008 15:24
Jasne, strucne....

Karma R^

0 0
možnosti

Simona

20. 1. 2008 15:11
Souhlasím,

je však nutno pro to vytvořit kvalitní podmínky, zejména ve spolupráci ministerstev školství a financí a podpořit bankovní ústavy k vytvoření přijatelných podmínek úvěrů. Funguje to jinde ve světě, proč ne u nás. Taky by pak studenti mohli více kontrolovat fungování jednotlivých fakult a odbourat udržování profesorů a docentů na fakultách jenom kvůli čárkám, které pak slouží k lepší (snadnější) akreditaci oborů, případně evaluaci univerzit. Někdy je na škodu, že se lpí na titulech a ne na znalostech či úspěších školy a jejich studentů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik