Diskuse

Vládne kus žvance světu aneb zavřít supermarkety o svátcích či nikoliv?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nesouhlasím, žádný soubor otázek a žádná veřejná diskuze. O otvírací době si musí rozhodnout každý jeden podnikatel sám, případně každý jeden řetězec. Žádná diskuze nezúčastněných a to ani kvalifikovaná tady nemá místo. Nejlépe vždy rozhodne ten komu to patří, to je osvědčené pravidlo. A kdyby náhodou rozhodl špatně, následky ponese sám. V civilizovaném světě by mělo být nepřípustné rozhodovat o cizím majetku případně o situacích, kdy následky nese někdo jiný. A to je přesně tenhle případ.

0 0
možnosti

Ať jdou naši zákonodárci s podobnými návrhy někam. Už tu máme zákoník práce, kde je práce o svátcích upravena více než bohatě. Stačí dodržování stávajících předpisů, netřeba vyrábět další. A hlavně čím víc (častěji) budeme omezovat a hlavně měnit podmínky podnikání, tím míň podnikajících tu bude.

1 0
možnosti

Zdravím všechny čtenáře i diskutující. Snažil jsem se pročíst všechny příspěvky a u některých se z nich jsem bohužel nabyl dojmu, že čtenáři trošku utekl smysl textu. Jeho základní otázkou totiž nebylo zda ano/ne nýbrž proč ano/proč ne. Ostatně budou o tom rozhodovat zákonodárci a nikoliv veřejný plebiscit. Titulek byl zvolen zdánlivě provokativně, nicméně našel jsem v mnoha případech shodu, že se jedná o věc pocitovou a to si myslím i já.

Dále jsem tu viděl nepochopitelné apriori zaměňování podle vzoru svátek = sobota, neděle, víkend. Přitom text se zavíráním obchodů v běžnou neděli či sobotu vůbec nezabýval. Očekával jsem tu od nějakého čtenáře i názor ať jsou zrušeny všechny státní svátky, když při nich obchody fungují.

Hezký den všem

J. Štefek

0 0
možnosti

Problém je, že Vaše otázky vůbec nesměřují k tomu "proč ano/proč ne".

Například hned první otázka: "Jaká suma peněz se dosud obvykle protočila v obchodech během státních svátků? Jaká byla skladba nakupovaného zboží?"

Jak toto souvisí s legislativní opatřením? Vyjde nějaká suma a nějaký seznam zboží. A co jako s tím?

Vaše otázky se zhusta ptají po rentabilitě prodeje během svátků. Co myslíte, že přinesou odpovědi na ty otázky? To si jako myslíte, že zjistíme, že ten prodej je nerentabilní a udivení obchodníci (kteří si to asi nepočítali, že?) uznají, že je lepší ty obchody zavřít? Pak by stejně zákaz zákonem nepotřebovali, že?

2 0
možnosti

V blogu položené otázky jsou naprosto irelevantní.

Relevantní je pouze jedna otázka: existují těžko zpochybnitelné, velice závažné a racionální důvody pro takový zákaz (např. že by prodej o svátcích ohrožoval bezpečnost státu)?

Dokud takové důvody někdo neprokáže, tak je naprostý nesmysl o něčem takovém vůbec uvažovat. Jestliže máme někoho omezit v nakládání s majetkem (čili omezit ho v jeho základních právech), tak k tomu musíme mít zatraceně dobrý důvod.

Bohužel se odkláníme od důrazu na principy směrem k "páchání dobra". Zábavné je, že se jedná vlastně o opatření dosti nekřesťanské. Křesťanství je totiž (na rozdíl např. od Islámu) náboženství s obrovským důrazem na svědomí a tedy logicky i svobodu. My ale (tedy někteří, často paradoxně i křesťané) chceme pozemského boha (stát), který bude řídit naše životy za nás. Koneckonců, pokud vám stát zakáže zákonem v určitý den pracovat, tak těžko můžete považovat za svojí křesťanskou ctnost, že v ten den nepracujete.

2 0
možnosti

J24a84n 56P94a75v95e40l

15. 4. 2016 6:42

A víte, že takový důvod je? Většina lidí nežije proto, aby pracovala, ale pracuje proto, aby žila. Umožnění obyvatelům, aby žili co nejpříjemnější život, je jeden ze základních pilířů státu.

Je ovšem otázka, jak tento pilíř vybalancovat s těmi ostatními.

0 1
možnosti

Vzhledem k tomu, že to je zákaz/regulace, tak to je určitě dobrý a určitě to projde.

0 0
možnosti

Ono totiz ten "kus žvance" je mnohdy nakup na cely tyden, ktery se ani nevejde do auta. Takze se jedna o vic nez jenom o "kus žvance". A mnozi lide pracuji i v sobotu, tak kdy si maji jit nakoupit ?

2 0
možnosti

J49a98n 17P23a86v23e78l

14. 4. 2016 20:34

JJ, je to hlavně věc subjektivního vnímání. Při podobných sporech se jen těžko dobereme objektivní pravdy. Je to jako se zeptat, zda je lepší žít v Čechách či ve Slovinsku. Dle mě, věc vkusu každého soudruha. Ekonomická stránka je jasná, ale strašně moc zapomínáme na welfare. Když se člověk podívá na chudší země, jak si tam dokáží užívat klidu, můžeme jim v tomto ohledu jen závidět. A oni nám závidí naše iphony.

Nicméně, ekonomické argumenty jsou jasné. Pracujeme v neděli v továrnách, v obchodech, ... . Je to prostě ekonomicky výhodné, protože plocha je využita 7 dní v týdnu, ne jen šest. Kdybychom chtěli zavřít prodejny na neděli, měli bychom také na neděli zavřít všechny továrny a nechat pracovat jen ty, kde je to ŽIVOTNĚ nutné. Nemyslím si, že by to byl dobrý krok z hlediska ekonomiky.

2 0
možnosti

Myslím, že autorovy otázky problém neposunou ani o krok dál.

Bezvýhradně souhlasím s F. Matějkou. Nikoli politici, ale majitel by měl mít bezvýhradní právo o otevírací době rozhodnout.

4 0
možnosti

stejný problém jako kouření v hospodách....jenže ten umělý tlak na určité věci je obrovský.

2 0
možnosti
Foto

Všechny vaše otázky jsou zcela irelevantní.

Jediná smysluplná otázka zní, zda stát má nebo nemá takto zasahovat do dobrovolných smluvních vztahů mezi občany a zda má právo nařizovat zda a jak budu trávit vyhlášené státní svátky, případně další dny volna.

Já tvrdím, že stát takové pravomoci mít nemá.

11 2
možnosti

T73o54m85á48š 21B56í27l54ý

14. 4. 2016 21:09

Takže nemá ani právo svátky vyhlašovat, že ;-)

0 3
možnosti

Otázky jsou zbytečné. Zavírat (jen) obchody o svátcích je prostě blbost, blbost a zase blbost a bastafidli. !!

Maďaři to už pochopili. Rv

3 0
možnosti